Преди около 7 000 години, в южната част на съвременен Ирак, между реките Тигър и Ефрат се заселил един загадъчен народ – шумерите. 7 000 години е доста голям период в човешките представи и много хора смятат, че преди толкова време на земята не е имало напреднало, според нашите представи, общество.

Но археологическите разкопки и анализа на шумерската писменост продължават да изненадват учените, които откриват свидетелства за знанията и нивото на напредък на шумерите.

Някои смятат, че шумерите са били посещавани от представители на извънземна раса, които наричат Анунаки. И тези извънземни са помогнали на шумерите да изградят уникална за онези времена цивилизация.

Шумерската цивилизация е най-древната на нашата планета, възникнала през 4 хилядолетие пр.н.е.

Тя допринесла за развитието на човечеството, но ние и досега не знаем откъде са се появили шумерите и как е звучал техният език. За щастие са се запазили много писмени сведения от тази далечна епоха, които учените са успели да разшифроват.

Най-древната цивилизация е обитавала българските земи?

В своето време шумерите отбелязали значителен напредък във всички области - от технологиите до изкуството и от правото до литературата. Имали добре развита търговия и икономика, притежавали своя бройна система. Вместо днешната десетична бройна система, те съставили математическа система, която се основава на числото 60. Днес тази система все още се използа за измерване на ъгли, географски координати, време.

Техните медицинските познания също са били значителни. От находките на скелетите става ясно, че те са извършвали и мозъчни операции.

Шумерите са знаели принципа на златното сечение, притежавали са знания по химия, фитотерапия и астрономия.

планети
netinfo

Мистичната планета Нибиру

Шумерите смятали, че Слънчевата система се състои от 12 планети, включвайки Слънцето и Луната. Според тях 12-та планета е Нибиру, известна още като Планета X. Нейното съществуване много учени приемат като факт.
На шумерсикте карти присътват всички планети от нашата слънчева система, изобразени в правилни пропорции и отстояния. 

Планети като Нептун, Уран и Плутон бяха открити, по-точно преоткрити, едва през последните два века.