Подкрепете ни!




ИсторияЕкатерина Ангелова / 13 декември 2020

Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят

Знанията, уменията и технологиите, с които разполагали древните шумери, изумяват учените и до днес


снимки: iStock
снимки: iStock
Шумер е древна цивилизация, основана в района на Южна Месопотамия (днешен Южен Ирак) – между реките Тигър и Ефрат. Шумерите са известни със своите нововъведения в езика, архитектурата, културата, управлението и др. Те се считат за основоположници на съвременното човечество.

Управляват земите си повече от 2000 години, преди вавилонците да ги завземат през 2004 г. пр. н. е.
Шумер е заселен за първи път с хора между 4500 и 4000 г. пр. н. е., макар че първите му обитатели вероятно са били факт дори още по-рано, твърдят някои учени. Неизвестно е и до днес откъде се появяват и какъв е произходът им. Тази древна популация се отличава с големите крачки, които прави в развитието на човешката раса. Шумерите овладяват земеделието, отглеждането на добитък, тъкането на текстил, дърводелството, работата с керамика и дори пивоварството.

Възстановен шумерски храм в град УрВъзстановен шумерски храм в град Ур
Друг отличителен белег на древните шумери е умелото построяване на градове
и села в района, в който живеят. Появяват се много градове-държави, сред които Ериду, Нипур, Лагаш, Киш, Ур, Урук. Всеки от тях е обграден с масивни стени и включва в себе си прилежащите села. Най-големият шумерски град е имал население от над 80 000 души. Много често управляващите в различните градове началници воюват помежду си и тези битки са голяма част от древната шумерска история.

Шумерският е най-старият език в историята и не попада към нито една група на познатите ни езици. Писмеността на шумерите става най-важното културно достижение на тяхната цивилизация. При съвременните разкопки са открити десетки хиляди плочи с надписи. Първите писани закони датират от 2400 г. пр.н.е. в град Ебла, където Кодексът на Ер-Наму е написан на таблети. Учените смятат, че шумерската цивилизация е създала множество литературни артефакти, от които, за съжаление, днес са открити само фрагменти. Сред най-известните литературни писания на шумерите е тяхната епична поезия. Тя по-късно повлиява произведенията, създавани в Гърция, Рим и дори Библията.



Архитектурните умения на шумерите са завидни.
Счита се, че именно те са поставили основите на съвременната архитектура и строителство. Появяват се множество внушителни религиозни структури, а къщите си древните шумери строят от тухли и кал или вързана блатна тръстика. Сградите имали врати и плоски тавани. Но най-интересното в шумерското строителство са сложните орнаменти, които създавали - орнаменти на теракота с бронзови акценти, сложни мозайки, внушителни тухлени колони и сложни стенописи. Именно те разкриват техническата сложност, с която боравели шумерите.

Но това не е всичко. Те създавали и невероятни произведения на изкуството. Скулптури – главно за украса на храмовете и картини, които бележат първите опити в дебрите на това изкуство. Популярни похвати в шумерското създаване на изкуство са още релефната резба в камък и леенето на различни метали, обработвани умело от древните хора.

Зикуратите – древни шумерски храмове, започват да се появяват около 2200 г. пр.н.е. Те са внушителни по размери постройки и представляват пирамидални стъпаловидни храмове, чиято форма най-често е квадратна или правоъгълна. Зикуратите често се отличават  с наклонени страни и тераси с градини. Висящите градини на Вавилон са едни от тях. Дворците в Шумер също добиват грандиозни размери. Един от тях, построен приблизително към 1779 г. пр. н. е., разполага с цели 200 стаи.



Освен в строителството, шумерите били напреднали и в много други сфери.
Оказва се, че те са развили завидни знания и умения по отношение на хидротехниката. Те създават уникална  система от канавки за контрол на наводненията. Изобретяват и ефективна система от канали за напояване, използвайки водите на Тигър и Ефрат, за своите земеделски цели. Според теориите такова умело боравене с инженерството и архитектурата показва, че шумерите са имали тайнствени, дълбоки познания и в математиката. Едно от интересните неща, които се приписва на тях, е установяването на това, че 60 секунди правят една минута, а 60 минути правят един час.

Източниците сочат, че шумерите са имали мистериозни познания и магични сили и по отношение на древната медицина. Тя била основана на „магия и билколечение“. Малцина избрани се славели като жреци и помагали на хората в нужда, използвайки тайнствени практики и ритуали. Шумерите били  напреднали и в извличането на вещества от природните блага – най-вече растенията. Смята се също, че имали дълбоки знания за човешката анатомия и при разкопки дори са открити първите в човешката история хирургически инструменти.



На почит в древен Шумер били училищата и стремежът
да се предават знания от просветените на следващите поколения. В местността били създадени множество училища, чиито отломки са намерени по-късно от археолозите. Целта била младото поколение да придобива знания и да надгражда постоянно собствените си знания и умения. И наистина шумерският народ се славел с огромни познания по химия, физика, математика и астрономия.

Знанията, уменията и технологиите, с които разполагали древните шумери, изумяват учените и до днес. Езотерични теории твърдят, че древният народ е живял успоредно с извънземни цивилизации, които са им предали своята дълбока мъдрост. Някои отиват дори  още по-далече, като твърдят, че шумерите са „посяти“ на Земята от напреднали извънземни раси. Каквато и да е истината, едно е сигурно – шумерският народ е бил необикновен, надарен с мистични познания, и с право се счита за люлка на съвременната цивилизация. 

Още по темата:

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим! История

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим!

63 години от първия полет на човек в Космоса

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел История

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел

Историята на една шашма от 29 февруари 1504 г. в Ямайка

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията История

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията

Предците ни смятали, че небесните явления са послания от боговете, знак за прекратяване на война или напускане на местообитание

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи История

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи

Споделяли здравословни проблеми и медицински съвети, точно както и днес

Когато небето и Земята си прощават История

Когато небето и Земята си прощават

На Сирни заговезни, или Прошкинден искаме и даваме прошка, за да сме с чисти сърца и в мир

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек. История

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек.

Шипченската епопея: „Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те?”

Баба Марта не е баба! История

Баба Марта не е баба!

Тя е булка, мартеницата е разветият й сватбен чаршаф. Пижо и Пенда са нашите Ин и Ян.

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години История

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години

Ако нямате календар за 2024 г., можете да ползвате от 1996-а или от 1968-а

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Пав История

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“

Историци и археолози с петиция срещу решението в местността „Хайдушко кладенче“ да се добиват инертни материали

Трифоновден – 1 или 14 февруари? История

Трифоновден – 1 или 14 февруари?

В празничността на тези дни могат да бъдат различени много предхристиянски вярвания, които нашият народ е съхранил

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно История

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно

Кратка ретроспекция на най-разпространените професии през XVIII век

Атанас си мина и зимата замина История

Атанас си мина и зимата замина

В българските народни представи св. Атанас бил един от шестимата братя юнаци, които си поделили небето и земята в началото на света

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол... История

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол...

Яворов: Истинската вяра е да умреш като Ботев за една идея, дори когато знаеш, че е предварително обречена

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота История

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота

Красивият символ на Творението присъства в много култури от векове

Коледа с врага История

Коледа с врага

И през Първата, и през Втората световна война сражаващи се от двете страни слагат оръжие и празнуват заедно