1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Зловещият ритуал на инките

31 юли 2013

Инките извършвали един зловещ ритуал: те принасяли в жертва на боговете най-красивите си момичета и момчета. Децата били подготвяни за смъртта в продължение на месеци, през които били упоявани с алкохол и наркотици.

https://p.dw.com/p/19H3V
Снимка: picture-alliance/dpa

13-годишно момиче, 5-годишно момче и 5-годишно момиче - телата на тези три деца са открити на върха на вулкана Лулайляко в Андите, на 6 739 метра височина. Телата са положени в пищни гробове, като най-вероятно жертвоприношението е било извършено на същото това място. Ледената почва и изключително сухият въздух са консервирали отлично малките телца. Те са намерени през 1999 година. Учените ги смятат за най-добре съхранените по естествен път мумии на света. Оттогава насам трите мумии са обект на безчет изследвания. Нищо чудно, като се има предвид, че разкриват огромни възможности да се научат подробности за живота преди 500 години.

И трите деца са станали жертва на ритуал, който инките извършвали на Лулайляко. Анализите показват, че децата са били подбрани месеци преди смъртта им, за която са били подготвяни методично. Това се знае от години. Но едва сега стана ясно в какво точно се е изразявала подготовката. Екипът на Андрю Уилсън от университета Брадфорд, който в продължение на години проучва находките, е установил, че в последните месеци от живота си децата са приемали големи количества алкохол и наркотици. Най-вероятно това е било част от ритуала - стимулантите са помагали на децата да изминат дългия път до планинския връх.

"Съвършените" деца

За инките, чието владичество продължава от 1400 до 1532 година, ритуалът "Капакоча" е бил изключително важен. При тази церемония те принасяли човешки жертви на слънцето и другите богове. Днес учените смятат, че ритуалът "Капакоча" е бил извършван при особено важни събития - при смърт или раждане на владетел или при спечелването на някоя голяма битка. Предполага се още, че церемонията е била провеждана на всеки две или четири години, включително и с цел да се предотвратят засушавания, изригвания на вулкани или земетресения.

Flash-Galerie Zerstörte Hochkulturen Machu Picchu
Мачу Пикчу - тайнственият град на инкитеСнимка: AP

"Старият свят" научава за ритуалите на инките още през 17 век - от разказите на пътешественици и мисионери. Един от тях - испанският мисионер Бернабе Кобо - разказва, че за церемонията "Капакоча" от всички краища на царството били подбирани "съвършени" деца на възраст между 2 и 12 години, които били принасяни в жертва. Кобо твърди освен това, че преди да бъдат убити, децата били упоявани. Но до 50-те години учените се отнасят по-скоро скептично към тези твърдения.

Кока, чича и месо

Проучванията на Уилсън и неговите колеги пресъздават пълната картина около подготовката на "Капакоча". Учените установяват, че начинът на хранене на по-голямото момиче е бил променен драстично година преди смъртта му. Анализите показват, че дълго време детето се е изхранвало предимно с картофи. Изведнъж обаче храната му рязко се променя - менюто се състои основно от месо. Учените предполагат, че тази промяна е част от подготовката за жертвоприношението.

Следите от алкохол, открити в процеса на проучванията, най-вероятно са от царевичната напитка "чича". Освен това е установено, че на децата са били давани листа от кока. Инките вярвали, че консумацията на наркотици давала на простосмъртните възможността да надзърнат в света на духовете и боговете. Коката и алкохолът били за тях вещества, които пораждали едно по-възвишено състояние, близо до божественото.

АГ, ДВ, ПХ, ДПА, Б. Михайлова; Редактор: Д. Попова-Витцел

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата