Династии в Древен Китай

  1. Династия Ся (Ся): Тази династия се смята за първата в историята на Китай. Въпреки че нямаме писмени сведения от този период, легендите и древните писания като “Записите на Великия историк” и “Бамбуковите летописи” ни предоставят информация за нея. Династия Ся се простирала през бронзовата епоха, около 2070–1600 г. пр.н.е.

  2. Династия Шан (Шан): Следващата династия в историята на Китай, Шан, също е от бронзовата епоха и продължава около 1600–1046 г. пр.н.е. Това е период, който се свързва с легендарни владетели и събития .

  3. Династия Джоу (Джоу): Продължаваща след Шан, династия Джоу управлява Китай през периода 1046–256 г. пр.н.е. Това е времето на разцвет на китайската култура и философия, включително учени като Конфуций .

  4. Династия Цин (Цин): През 221–207 г. пр.н.е. династия Цин обединява Китай и започва имперския период. Тя е известна със своя император Цин Шихуанди, който е известен със своите реформи и стандартизация .

  5. Династия Хан (Хан): След Цин, династия Хан управлява Китай през периода 206 пр.н.е.–8 г. пр.н.е. Това е времето на културен напредък, включително изобретяването на хартията и компаса .

  6. Династия Син (Син): Продължаваща след Хан, династия Син също е част от ранния имперски период. Тя продължава от 8 до 23 г. от н.е.

Това са само някои от ключовите периоди в историята на Древен Китай. Тази дълголетна цивилизация е оставила неизгасващо влияние върху световната история и култура.

 

youtube.com





{START_COUNTER}