Колонизирането на Америка е започнало преди 15 500 години

Досега преобладаваше схващането, че първите заселници са представители на културата кловис
Обновена: 25 мар 2011 14:26 | 25 мар 2011 14:25,
13
Колонизирането на Америка е започнало преди 15 500 години
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Много каменни сечива и върхове на стрели, датиращи отпреди 15 500 години, бяха открити при разкопки в Тексас, съобщи Франс прес. Става въпрос за най-древния археологически обект в Северна Америка.
Откриването на около 15 530 каменни предмета връща с най-малко 2000 години назад във времето идването на първите заселници в Америка.

Досега преобладаваше схващането, че първите заселници в Америка са представители на културата кловис. Следи от тази култура са открити на различни обекти в Северна Америка от 1932 г. Според това схващане представители на културата кловис са дошли от Азия преди около 13 500 години, като са минали през Беринговия проток по време на заледявания.

Безпрецедентно големият брой находки на новооткрития археологически обект в Тексас обаче свидетелстват за човешко присъствие, което предхожда идването на заселниците от културата кловис.

"По този начин се поставя под въпрос сегашната теория за първите заселници в Америка, заяви ръководителят на изследването Майкъл Уотърс от Тексаския университет. Находките ни карат да преразгледаме вижданията си за началото на колонизирането на Америка.

Няма съмнение, че тези сечива и оръжия са създадени от хора преди около 15 500 години, което ги прави най-древните подобни находки в Северна Америка." Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Америкаколонизатори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
FIFO преди 13 години
АТКИСТЛОДП;ПД6Ъ8ППП
11
2
 
0
 
! Отговори
alabalizmi преди 13 години
abe hora ,koi dokaza 4e jivota e vazniknal parvo v evropa,azia i afrika.niakoi vidia li kak e stanalo.kakva e razlikata mejdu dvete ameriki i drugite kontinenti.ia mislete malko s tia glavi a ne samo da drankate gluposti.jivota na zemiata sa6testvuva ot milioni godini i e imalo mnogo civilizacii predi nas.informiraite se malko po dobre predi da pliaskate alabalizmi .salove i malove.predi hiliadi godini horata sa leteli s kosmi4eski aparati a te si govoriat za zaselvane sas salove.drun drun.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...то и McDonalds-a не е бил много разпространен но има запазени екземпляри на около 15 000 години , които все още са запазили вкусовите си качества !!!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...още през бронзовата епоха европейци са разработвали там рудници и са изнасяли медна руда за Европа. Събрани са много факти, доказващи, че в Европа и Азия още в древността и в ранното Средновековие са знаели за съществуването на тези континенти, които днес наричаме Северна и Южна Америка и неведнъж са ги посещавали. Привеждат се и доказателства, че царевицата и пуйките са били познати в Европа още преди Колумб, но не са били много разпространени.Препоръчвам ви, ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ КНИГА !
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който се интересува, нека да прочете книгата "Разбулените тайни на древна Америка" - излезе на бълг.език преди няколко години, мисля, че беше 2007 или 2008. Това е сборник от стаии, подбрани от списанието "Древният американец".Има невероятно интересни факти,няма да съжалявате - напр.,хипотезата,че там е изнесено съкровището на тамплиерите.Също и че там са се изселвали европейци,натоварени на цели флотилии,в края на античния период,бягайки от епидемии или от римляните.Или пък,че още през бронзова
7
2
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 13 години
Не е теория а практически опити касаещи възможностите на човек да пътува през океаните и в цитираното се касае за пътуване от Чили към острови в средата на океана с помоща само на теченията..Теорията от статията и някои подобни дават една предполагаема версия а не някакъв факт.Всеки иска да се пише откривател,но да конкретизират кое,как,кога е СМЕШНО...
6
2
 
2
 
! Отговори
tihatavoda преди 13 години
Тур Хейердал нищо не е доказал , но е пътувал и е написал няколко занимателни книги . Първите колонизатори на Америките са азиатци по кръв . Сега вече се откриват и археологически доказателства . Същото се отнася и до заселването на Тихоокеанските острови . Теорията на Хейердал е красива , но невярна .
5
2
 
1
 
! Отговори
от 3 преди 13 години
Четем "Навахо" повече от тях четем,затова разпознаваме глупостите...или по тяхному "научните сензации"...И ако са прави защо няма единно мнение по тази тема а всеки учен е със собствена теория?
4
2
 
5
 
! Отговори
Навахо преди 13 години
Те точно за индианците иде реч. За тях се смята че се са се преселили от Азия като са минали през замръзналия Берингов проток. Тези нови находки преместват дата на заселването им в Америка с 2000 г. по-рано. Ама няма кой да чете.
3
3
 
4
 
! Отговори
пак умници преди 13 години
Преди доста години Тур Хаердал доказа,че хората са плавали по океаните със салове и трастикови лодки,такаче да се градят теории кога и как е станало заселването отвът голямата локва звучат меко казано некомпетентно...Същите се подиграваха на Хаердал и го обявяваха за луд самоубиец-преди да тръгне първия път със сала"Контики".....
2
8
 
9
 
! Отговори
Иван Иванов преди 13 години
Индианците които са си коренното население на америка са си живели там. Какво още искат тъпите американци?
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
IMAT MAKEDONSKI KORENI HA HA HA