Реклама / Ads
9| 9116 |04.11.2015 МИНАЛО

С писък на технологиите разкриват тайната на пирамидите

.
Египетските пирамиди
Построяването на египетските пирамиди все още е мистерия. Археолози и учени от десетилетия се опитват да отговорят на въпроса как една древна цивилизация е имала уменията, технологията и изобретателността да издигне едни от най-големите монументи в света. Изследователи ще използват модерна технология, за да сканират пирамидите, надявайки се да разкрият тайните на Древния Египет, пише Tech Times.
 
Международен екип от Египет, Канада, Франция и Япония със сътрудничеството на египетското Министерство на антиките стартира проект, наречен “Сканирай пирамидите”. Изследователите ще използват радиография и инструменти за термални изображения, за да сканират и картографират пирамидите в Гиза и Дашур.

“Идеята е да намерим отговор на загадката на пирамидите,” казва Мехди Тоюби, основател на базираната в Париж организация Heritage, Innovation and Preservation (“Херитидж, иновейшън енд презервейшън”), която се присъединява към екипа. “Подобни опити са правени преди 30 години, но това е първият проект на глобално ниво, който ще използва авангардна технология, за да надникне в пирамидите.”

Учените ще разчитат на идващите с космическите лъчи мюони - субатомни частици, които проникват в почти всякакъв вид материя, на монтирани върху самоуправляващи се самолети скенери, както и на инфрачервена термография и технология за триизмерна реконструкция. Целта е да се измери плътността на пирамидите, за да се открият скрити помещения и за да се разбулят някои от мистериите около изграждането им. Mюонната томография е разработена от учени от Нагойския университет в Япония, като досега е служила за изследване на вътрешността на активни вулкани и ядрени реактори.

С помощта на технология за 3D-моделиране през 1999 година във вътрешността на пирамидите е открита спираловидна структура, чието предназначение все още не се знае. През 2000 година пък японски екип от Университета Васеда е проучил с радар коридорите на Голямата пирамида, които водят към стаята на царицата. Проектът “Сканирай пирамидите” ще започне на 16 ноември и ще продължи една година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7155 |02.11.2015 Ето го чинарът, на който Аспарух си е връзвал коня . 0| 5259 |01.11.2015 В Стоунхендж намериха еко къща на 6300 години . 1| 4946 |30.10.2015 Михаил Миков поздрави носителите на наградата „Златен век” за 2015 г. . 26| 7862 |29.10.2015 Легенда оживя: Путин върна пионерите и октомврийчетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads