Пирамидите на маите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k885
Пирамидите на Маите

Археолозите са направили немалко разкопки и изследвания на районите на Мексико, Белиз, Хондурас и Гватемала, където някога е възникнала цивилизацията на маите.

Културата на маите е достигнала висшия си разцвет през VIII век: по това време на полуостров Юкатан е имало не по-малко от пет милиона души.

Към момента на пристигането на испанците обаче са останали не повече от пестотин хиляди човека. Внезапното намаление на жителите на Юкатан е било почти сто пъти в сравнение с първоначалния брой жители.

Но преди да се случи това, маите са се проявили като невероятни астрономи и учени. Те са построили великолепни градове и храмове, като са покрили стените им с невероятно красиви фрески.

Статуя на маите

Хиляди туристи от цял свят пристигат всяка година, за да разгледат старинните руини. От градовете на маите не е останало кой знае колко, но пирамидите им са добре запазени.

Един от най-популярните древни градове на маите е Чичен Ица, известен като градът на шаманите на водата. Най-голямата атракция на древния град е 25-метровата пирамида, известна като дворецът на Кукулкан.

Той, както и други пирамиди на маите, е построен от платформи, обкръжени от стъпала. Пирамидата на Кукулкан се състои от девет платформи, като от всяка страна има по 91 стъпала, а общият им сбор е 364, като дните в годината. Широките стълби са разделени на 18 части, колкото са били месеците според календара на маите.

В града има и друга пирамида, която се намира в основата на храма на воините. До нея има кладенец, който е дълбок 20 метра. Той е известен като Кладенецът на смъртта, тъй като в него са хвърляли хора, за да бъдат умилостивени боговете.

Една от най-известните пирамиди на маите се намира в Гватемала. Тя е украсена с огромно количество йероглифи и загадъчни рисунки.

В Паленке - древната столица на културата на маите, се намира Пирамидата на надписите. Това е единствената пирамида, на върха на която е открито подобие на саркофаг, в който са се намирали останките на мъж. Под пирамидата е открито подземие, в което има саркофаг с капак, тежащ няколко тона, а върху него има изображение на човек в капсула, наподобяваща космическа, с много лостове и бутони.

Смята се, че пирамидите на маите са построени преди около три хиляди години. Всички пирамиди са направени от грубо издялани камъни, закрепени помежду си с много здрав разтвор с неясен произход.

Пирамидата на Кукулкан привлича много хора с необичайното явление, което се случва в деня на зимното и на лятното слънцестоене. Точно в 17 часа върху пирамидата се появява картина от слънчеви лъчи – огромна змия, която опасва цялата пирамида. Илюзията трае около три часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest