Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Инките са принасяли жертвоприношения със специално хранени деца
3 Октомври 2007
Децата са хранени по специална диета в продължение на една година преди да бъдат принесени в жертва
500-годишната мумия на “Девицата от Лулайляко” е открит през 1999 г. на 6700 м. надморска височина. /снимка АР/
500-годишната мумия на “Девицата от Лулайляко” е открит през 1999 г. на 6700 м. надморска височина. /снимка АР/

Антрополози от Брадфордския университет (University of Bradford) успяха да възстановят ритуалите, свързани с жертвоприношения на деца при инките. С помощта на съвременни аналитични методи специалистите ръководени от д-р Андрю Уилсън (Andrew Wilson) установяват, че децата са хранени по специална диета в продължение на една година преди да бъдат принесени в жертва. Пълните резултати от изследването ще бъдат публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, съобщи Ройтерс.

Проучени са косите на четири мумии открити по високите части на Андите. Става въпрос за деца на възраст от 6 до 15 години. Съдейки от изменението на химичния състав на косите, в продължение на дълго време децата се хранят главно с растителна храна, което е типично за селяните. Една година преди смъртта им обаче тяхната диета се променя коренно: към обикновените продукти са добавени царевица и месо т.е. продукти характерни за елита на инките. По всяка вероятност това показва повишаване на статуса на децата.

Три-четири месеца преди смъртта си те тръгват на дълго пътешествие. По всяка вероятност то започва от столицата на империята на инките Куско. Преди началото на това пътуване косите им се подстригват. Според специалистите децата в крайна сметка пристигат в някое от светилищата във високопланинските райони на Андите. Там те получават някакъв вид наркотик и умират. От четирите деца, чиито останки са изследвани само едно е умряло от насилствена смърт – удар по главата.         

Четирите изследвани мумии са открити в периода 1995 – 1999 година от американския археолог и антрополог д-р Йохан Райнхард (Johan Reinhard). Най-известната от тях е “Хуанита” или “Девицата от Лулайляко” (Llullaillaco Maiden) - добре съхранен труп на индианска девойка открита през 1999 г. в планината Лулайляко на 6700 м. надморска височина. Всички останки са датирани от началото на XV век малко преди пристигането на европейците на континента.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.