Анасази - Колорадо

Още една, по-късна, североамериканска цивилизация – тази на анасазите, носи мистиката на своята история и западане. Анасази са индианска култура, съществувала на територията на съвременните американски щати Колорадо, Юта, Аризона и Ню Мексико. Тя  е интересна на учените по много причини, сред които оставените на много места в района  развалини на скални жилища. Тези развалини са част от националното културно наследство и са под защитата на ЮНЕСКО, както и много посещавана дестинация в Съединените щати. Древните анасазки градчета са били свързани със стотици километри изградени пътища.

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Според археолозите анасазите  са имали много добри познания за изработката  на керамика и текстилни изделия, както и за изкуственото напояване в тези полупустинни и пустинни райони. Хората от тази култура са се интересували от движението на слънцето и са оставили множество интересни рисунки по скалите. Съвременните наследници на анасизите са зуните и хопите, които са част от народа пуебло. В началото древните индиански общности се занимавали с лов и събирачество, а по-късно започнали да водят уседнал живот и да култивират царевица, фасул и тикви.

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Макар да са много известни със своите каменни жилища, изсечени директно в скалите, анасазите и тяхната култура са забулени в мистерия. И до ден днешен, например, учените не могат да кажат със сигурност в кой период точно се е зародила цивилизацията.  Счита се, че периодът е някъде към 1200 година пр.н.е. Терминът ‘анасази’ означава ‘древен враг’ и е въведен в края на по-миналия век, но той не е признат от съвременните пуебло. Най-известното селище на анасазите се намира в националния парк Меса Верде, но останки от тази цивилизация могат да се видят и на други места в района – националния монумент Ховенуип, каньоните Чако и Де Шейи.

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Около 1300 година древните индианци изоставили домовете си в скалите и се разпръснали. Учените смятат, че това било продиктувано от пренаселването, от лошите реколти и засушаването в района, което довело до недостиг на прехраната. Някои историци пък смятат, че само промените в средата не е достатъчна причина за това разселване, и вероятно са намесени политически и социални причини – например конфликт или нападение.





{START_COUNTER}